7 tips – Slik tar du vare på penklærne før julaften

Penklær til jul

Førjulstida samt Julaften og julehøytiden, er en tid for feiring og sosialt samvær. Når du skal ta fram pentøyet ditt til disse anledningene, er det viktig å sørge for at klærne dine er i god stand. Med riktig pleie og vedlikehold kan penklærne dine sikrer du at klærne ser flotte ut når du tar dem på, de varer lenger, og du bidrar til å redusere miljøavtrykket ved å forlenge levetiden til penklærne dine.

Her er syv viktige tips som vil hjelpe deg med å ta vare på penklærne dine før julehøytiden:1. Rens klærne 

Før du tar på deg penklærne, sørg for å sende dem til rens. Rensing er skånsomt og vil bidra til å redusere slitasjen på tekstilene. Renseriene bruker spesialisert utstyr og kjemikalier for å fjerne flekker og skitt uten å skade klærne. Selv om rensing kan koste litt mer enn vanlig vask, vil resultatet være vel verdt det for å opprettholde kvaliteten på plaggene dine.2. Luft ut klærne etter bruk

Etter en flott julefeiring, heng klærne ut til lufting for å fjerne lukt og fuktighet. Dette enkle tiltaket kan bidra til å unngå hyppig rensing eller vasking. La klærne henge et par timer utendørs for å friske dem opp, spesielt hvis du har vært i et varmt, fuktig eller røykfylt miljø.3. Hurtig fjerning av flekker

For å unngå at flekker setter seg, fjern dem så raskt som mulig. Bruk en klesbørste forsiktig for å fjerne smuss og støv. Vær oppmerksom på at visse plagg  krever spesiell behandling når det gjelder flekkfjerning. Noen midler kan skade tekstilet, så hvis du er usikker, søk råd fra fagfolk.

Hva gjør du når uhellet først er ute?

4. Vask skjorta jevnlig

Skjorten bør vaskes etter hver gangs bruk for å bevare sin hvite og fine kvalitet. Følg vaskeanvisningen nøye eller konsulter en ekspert for å sikre riktig behandling.


5. Bruk kleshengere for å opprettholde formen

Investér i gode kleshengere for å unngå skrukker og rynker. Heng penklærne pent på hengere etter bruk for å bevare passformen. Dette er spesielt viktig for jakker, skjorter og dresser som kan miste formen hvis de ikke henges riktig.


6. Unngå overdreven vask

Unødvendig vasking kan forringe kvaliteten på penklærne. Vurder å rengjøre lokalt eller delvis for å bevare stoffets kvalitet. Rensing er et flott alternativ for å bevare klærnes levetid.


7. Konsulter ekspertene

Hvis du er usikker på vaskeinstruksjonene for spesifikke plagg, kontakt en fagperson. Elverum Vask og Rens er en del av Norsk Renseri- og Vaskeriforening og kan tilby verdifulle råd og tjenester for å hjelpe deg med å ta vare på penklærne dine.


For ytterligere veiledning og tjenester, kontakt oss på telefon 62 41 69 70, e-post post@elverumvask.no, eller besøk oss i Storgata 15, Elverum.